Over de streep

Toen ik de facebookpagina van Te Gek!? aan het lezen was, stootte ik op een aflevering van het programma Over de streep op VTM. In het programma zien we dat de vierdejaars van het RHIZO in Kortrijk deelnamen aan Challenge Day. Challenge Day is een organisatie die workshops organiseert gericht naar kinderen en jongeren. Ze willen kinderen en jongeren dichter bij elkaar brengen. Challenge Day wil een groep jongeren inzicht geven in de kracht van verbinding, waardering van diversiteit, echtheid en zelfexpressie. Het is een concept dat overgewaaid is uit Amerika. In het programma volgen Sean Dhondt en Evi Hanssen de jongeren tijdens de Challenge Day. Het programma werd uitgezonden naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag (jaarlijks initiatief van VTM & Q-Music).

Tijdens mijn stage als verpleegkundige in het CLB van Roeselare, werd ik al geconfronteerd met zeer aangrijpende verhalen van leerlingen. Leerlingen die gepest werden, leerlingen die mishandeld werden, leerlingen die met zelfmoordgedachten rondliepen… Vandaar dat ik onmiddellijk de aflevering ben beginnen zien.

De vierdejaars van het RHIZO van Kortrijk worden uitgenodigd in een sportzaal samen met alle leerkrachten waarvan ze les krijgen. Ook opvoeders, leerlingenbegeleiders enzovoort waren welkom. In het begin waren het luchtige spelletjes om een bepaalde sfeer te creëren. Een sfeer van openheid en verbondenheid. Naarmate de dag vorderde, werd het serieuzer. Iedereen werd verdeeld in groepjes van 6 personen. Vervolgens moest iedereen de volgende zin aanvullen: “Als je mij echt zou kennen, zou je weten dat…”. Het was een zeer aangrijpend moment. Er werden geheimen, schaamte, verdriet, problemen enzovoort gedeeld.

Op het einde van de dag moest iedereen achter een bepaalde streep gaan staan. Er werden stellingen voorgelezen. Als je jou kon vinden in de stelling, moest je over de volgende streep wandelen. Er werden verschillende stellingen voorgelezen zoals: “Stap over de streep als je ooit geconfronteerd bent met fysiek geweld in je thuisomgeving, Stap over de streep als je in je dichte omgeving in contact bent gekomen met een alcohol- of drugsproblematiek, stap over de streep als je één of meerdere ouders bent verloren…”. Het was enorm aangrijpend om te zien hoeveel jongeren al zware problemen hadden gekend. Door het verdriet en de schaamte te delen, voelde iedereen zich dichter bij elkaar. Ze hadden het gevoel dat ze niet de enige waren met problemen. Het was enorm mooi om te zien hoe krachtig kwetsbaarheid kon zijn. En hoe krachtig kwetsbaarheid IS.

Het is een aanrader om de aflevering eens te bekijken. De volledige aflevering vind je hier.

Want het is oké om problemen te hebben. Het is oké om erover te praten en het is oké om je kwetsbaar op te stellen!