Bikram Yoga - Review

Wat is Yoga?

Yoga is een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Yoga is de filosofie. Je hebt verschillende soorten yoga. Hier volgt een review van Bikram Yoga of Hot Yoga.

Bikram Yoga is hot. Letterlijk hot. Bikram Yoga is yoga die wordt uitgeoefend in een kamer van 40 graden met een luchtvochtigheid van 40 %. Deze yogastijl valt onder de hatha-yogatechnieken. Hatha-yoga is een yogastijl die bestaat uit een reeks oefeningen om controle te krijgen over geest en vooral lichaam. Bikram Yoga bestaat uit een reeks van 26 oefeningen (altijd in dezelfde volgorde), waarvan 2 ademhalingsoefeningen. Een reeks duurt standaard 90 minuten.

Hot Yoga is iets trendy. Er zijn veel bekende personen die Hot Yoga of Bikram Yoga beoefenen. Omdat yoga een deel meditatie bevat en een deel lichaamsbeweging, wilde ik dit eens proberen. Aan de Nederkouter in Gent bevindt zich Hot Yoga. Voor 20 euro kon je 7 dagen proeven van Hot Yoga. In de 20 euro was de huur van een matje en een handdoek inbegrepen, dus waarom het niet eens proberen?

Na gemaild te hebben, was er een plaatsje gereserveerd voor mij. Er werd aangeraden de uren voor de les geen zware maaltijden te nuttigen en om veel water te drinken (+/- een liter). De les begon om 18u15 en als beginneling moest ik een halfuurtje vroeger komen. Tijdens dat halfuurtje werd het papierwerk in orde gebracht (letterlijk: papierwerk, er komen geen computers aan te pas) en kreeg je uitleg over wat Hot Yoga allemaal inhield. Er werd gevraagd of ik recent operaties ondergaan was, of ik blessures had aan mijn knieën, rug, hart, ademhaling of schouders en of ik zwanger was. Alleen dat laatste zou een probleem geweest zijn. Hot Yoga kan je enkel beoefenen de eerste drie maanden van de zwangerschap, op voorwaarde dat je het gewoon bent om Hot Yoga te beoefenen. Verder in de zwangerschap worden de houdingen niet meer mogelijk met een dikkere buik ;).

Tijdens de uitleg werd benadrukt dat je de ruimte niet mocht verlaten tijdens de 90 minuten. Ook als je duizelig of misselijk werd. Het warmteverschil tussen de verschillende kamers zou ervoor kunnen zorgen dat je flauwvalt. Als je toch duizelig of misselijk zou worden, was het de bedoeling dat je op je rug op je matje 15 minuten zou rusten tot het over was. Er werd ook gezegd dat het zeer intensief is om 90 minuten Hot Yoga te beoefenen en dat je alleen mocht focussen op jezelf en niet mocht vergelijken met anderen. Je ging enkel naar de les voor jezelf en om je eigen lichaam, gevoelens en gedachten te leren beheersen.

Na de uitleg dacht ik ‘Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?’. Ik ging mij gaan omkleden in de kleedkamers. De kleedkamers zijn voorzien van lockers, douches, Wc’s, haardrogers en een bankje met kapstokken. Na omgekleed te zijn, ging ik gewapend met een fles water en een extra handdoek naar de Hot Yoga ruimte. Voor de les is het de gewoonte om even te mediteren en gewoon te worden aan de warmte. Om stipt 18u15 komt de leraar of lerares binnen. De eerste oefening is een ademhalingsoefening, die ik persoonlijk al zeer intensief vond. Het zweet druppelde al van mijn rug na 5 minuten. Na 20 minuten moest ik al een eindje op mijn rug gaan liggen omdat ik duizelig werd. Het was namelijk de bedoeling dat je bleef ademen door je neus, maar omdat het zo intensief was, was ik per ongeluk beginnen ademen door mijn mond. Dit had ervoor gezorgd dat ik duizelig was geworden. Tijdens de les wordt er niet gepraat, enkel de lesgever geeft uitleg. De oefeningen worden zeer gedetailleerd uitgelegd en soms gedemonstreerd. De les wordt wel gegeven in het Engels, wat voor mij soms wel een uitdaging was…  De leraar of lerares helpt je bij het aannemen van de juiste houding. Het eerste deel van de les is een staand deel. Alle oefeningen worden staand uitgevoerd. Na 45 minuten is er een pauze van 2 minuten (pauze = neerliggen op je matje in Shavasana, Dead Man’s Pose). Vervolgens heb je het liggend gedeelte. Het zijn oefeningen die al zittend of liggend uitgeoefend worden. Elke oefening doe je tweemaal. Er wordt af en toe aangespoord om een beetje water te drinken. Na 90 minuten volgt er een afsluitend moment waarin de leraar of lerares geleide meditatie geeft. Na de les is er mogelijk om thee te drinken en koekjes of fruit te eten. Ook kunnen er vragen gesteld worden over de les aan de leraar. Als je terug opgeladen bent, kan je jezelf gaan opfrissen.

Zelf beoefen ik al 3 maanden Hot Yoga. De vooruitgang die ik gemaakt heb is ongelofelijk. De oefeningen gaan steeds vlotter en ik merk dat ik ook flexibeler ben geworden. De warmte speelt mij ondertussen al minder parten, aangezien ik het al gewoon ben. Er zijn zowel lessen ’s morgens als ’s avonds. De lessen ’s morgens vind ik persoonlijk veel lastiger aangezien je nog stijf bent van het slapen. Naast Hot Yoga ga ik ook geregeld lopen. Ik merk dat ik ook meer voortuitgang boek tijdens het lopen sinds ik Hot Yoga beoefen. Mijn spieren zijn namelijk nooit stijf (dit is grotendeels te danken aan de warme ruimte), waardoor ik iets sneller herstel van looptrainingen. Zelf vind ik het ook leuk dat de leraar je naam kent en dat hij weet welke vorderingen je maakt. Je krijgt tijdens de les bevestiging en na de les tips. Je wordt altijd warm verwelkomd. Na de les voel ik mij helemaal terug opgeladen en ontspannen. Iedere dag is er mogelijkheid om Hot Yoga te beoefenen op verschillende tijdstippen, zo vind je iedere week wel een momentje dat past voor jou.

Wat heb je allemaal nodig om Hot Yoga uit te oefenen?

  • Yogamatje
  • Handdoek
  • Waterfles
  • Weinig kleren (kort topje + kort broekje)

Hoeveel kost Hot Yoga?

  • Je kan 1 x een oefenweek kopen voor 20 euro. In de 20 euro zit een matje en handdoek inbegrepen. De oefenweek duurt 7 dagen (bv: van woensdag tot en MET woensdag).
  • Een 10-beurtenkaart kost 150 euro voor niet-studenten en 120 euro voor studenten.
  • Een maandabonnement (je kan onbeperkt naar de Hot Yoga voor 1 maand) kost 110 euro voor niet-studenten en 80 euro voor studenten.
  • TIP: een maandabonnement is maar voordelig als je meer dan 3 keer per week naar de Hot Yoga gaat. Een 10-beurtenkaart is 1 jaar geldig en is voordelig als je maximum 2 keer per week naar de Hot Yoga gaat.

Waar is de Hot Yoga?

  • Deze review gaat over het centrum Hot Yoga Gent (Nederkouter 113A in Gent).
  • Je kan natuurlijk Hot Yoga of Bikram Yoga op verschillende plaatsen beoefenen.

Voor meer info: Hot Yoga

Het is een aanrader om eens te proberen. 90 minuten focus je enkel op jezelf en probeer je in het hier en nu te leven. Het is een mogelijkheid om de drukte van het dagelijkse leven te ontvluchten. Zelf kan ik niet meer zonder! En onthoud: het is oké om niet onmiddellijk alle oefeningen te kunnen, het is oké om even op je rug te liggen op je handdoek, het is oké om geen perfect lichaam te hebben! Het feit dat je even tijd neemt voor jezelf is al iets om trots op te zijn!